Ga naar de inhoud

Endodontologie

Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.

Endodontologie

De behandeling uitgelegd

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd. Bij tandartsenpartijk Hollands Spoor maakt de tandarts gebruik van een microscoop.

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking.
Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken?
Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan.
Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de mondzorgtarieven 2021 vastgesteld voor alle tandartspraktijken. De kosten van de behandeling zijn onder andere afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat behandeld wordt en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.

Vraag uw tandarts vooraf om een begroting

Tandarts Derk Kösters en tandarts Paula Grewe hebben zich gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen.
Voor dit precisiewerk wordt in de praktijk altijd een operatiemicroscoop gebruikt.
Ook moeilijke wortelkanaalbehandelingen kunnen zo kwalitatief goed gebeuren. Met behulp van de microscoop kunnen ook barsten sneller opgemerkt worden en komen onnodige behandelingen minder voor.

Meer weten over wortelkanaalbehandelingen?

Neem contact op met één van onderstaande specialisten.

Tandarts Derk Kösters of Tandarts Paula Grewe

Contactgegevens ▼

Tandartsenpraktijk Hollands Spoor
Stationsweg 107 1e etage
2515BL Den Haag

Tandarts P. Grewe      (070) 3800910
Tandarts D.R. Kösters (070) 3802891

info@tandartsenpraktijk-denhaag.nl

Openingstijden ▼

Tandarts Paula Grewe
Maandag t/m donderdag 8.30 – 17.00
afspraak | inschrijven

Tandarts Derk Kösters
Maandag t/m donderdag 8.30 – 17.00
afspraak | inschrijven

Copyright © 2024 Tandartsenpraktijk Den Haag | Privacyverklaring | Design & webdevelopment by Webart Creations