Ga naar de inhoud

Tanden bleken

Bleek uw tanden altijd onder begeleiding

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet?

Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd.

Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling?
Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

Hoe werkt het?

Eerst bepalen we de kleur van uw tanden. Dit doen we in het tandtechnisch laboratorium dat zich bij ons in het gezondheidscentrum bevindt. Dan maken wij een afdruk van uw gebit.
Hierop maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide).
U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd.
Uw tandarts/mondhygiënist geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat.
Meestal zult u de bleeklepel ’s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat.

Kom ik in aanmerking voor bleken?

Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en dat uw vullingen niet lekken.
Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld.
Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen?
Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.

Wat kost het om mijn tanden te bleken?

De kosten van het bleken hangen met name af van hoe lang het duurt om tot het gewenste resultaat te komen. Als de tanden en kiezen vele tinten lichter moeten worden duurt dit over het algemeen langer dan wanneer er maar een paar tinten opgeschoven dient te worden. Ook verschilt het per persoon hoe snel het witter worden gaat.

Bespreek dit daarom vooraf met uw tandarts of mondhygiënist.

Er bestaan verschillende bleekmethoden. We kunnen grofweg onderscheid maken tussen bleken in de praktijk en thuisbleken.
Een voordeel van in de praktijk bleken is de snelheid waarmee het gaat. De hoge kosten maar met name de gevoeligheid van tanden en kiezen wegens de hoge concentratie peroxide, zijn een aanzienlijk nadeel.

Wij vinden het belangrijk dat de gevoeligheid zo veel mogelijk beperkt wordt en daarmee zijn we voorstander van de meest veilige manier van bleken. Daarom maken wij in onze praktijk gebruik van de thuisbleekmethode waarbij u goed begeleid wordt door onze tandartsen en mondhygiënisten.

Wilt u weten of tanden bleken voor u beschikt is?

Neem contact op met één van onderstaande specialisten.

Tandarts Derk Kösters  of Tandarts Paula Grewe

Waardoor worden tanden donkerder?

Als kleurstoffen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie in de tandplak (het wit-gelige laagje met bacteriën op tanden en kiezen) dringen, zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen. Bovendien worden uw tanden donkerder naarmate u ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De laag geelkleurig tandbeen wordt dus dikker. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies.

Is thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist schadelijk?

Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets minder hard is. Het zuur in de bleekgel tast het glazuur licht en oppervlakkig aan. Het nadeel is vergelijkbaar met de schade aan een tand die enige tijd in contact is geweest met frisdrank. Deze veranderingen van het glazuur herstellen, zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Spoel uw mond direct na het bleken met een fluoride spoelmiddel. Thuisbleken onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist heeft, indien u de aanwijzingen opvolgt, geen blijvende nadelige gevolgen.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?

Door het bleken, wordt het glazuur van de tanden en kiezen iets poreuzer. Dat is tijdelijk. Het glazuur herstelt zich weer. Tijdens de behandeling met de bleeklepel kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam). Tijdens de behandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, af te raden.

Contactgegevens ▼

Tandartsenpraktijk Hollands Spoor
Stationsweg 107 1e etage
2515BL Den Haag

Tandarts P. Grewe      (070) 3800910
Tandarts D.R. Kösters (070) 3802891

info@tandartsenpraktijk-denhaag.nl

Openingstijden ▼

Tandarts Paula Grewe
Maandag t/m donderdag 8.30 – 17.00
afspraak | inschrijven

Tandarts Derk Kösters
Maandag t/m donderdag 8.30 – 17.00
afspraak | inschrijven

Copyright © 2024 Tandartsenpraktijk Den Haag | Privacyverklaring | Design & webdevelopment by Webart Creations