terug naar behandelingen

Cosmetische tandheelkunde

'Wie mooi wil zijn hoeft bij ons geen pijn te lijden!'

Voor Wie?
Cosmetische tandheelkunde is voor mensen die niet tevreden met de stand of kleur hun tanden zijn. Enkele twijfelen om er iets aan te laten doen. Dit kan zijn door angst voor de tandarts, het idee dat de kosten enorm zijn of gewoon doordat ze niet weten welke technieken er voorhanden zijn. Cosmetische tandheelkunde kan uitkomst bieden voor deze mensen.

De cosmetische tandheelkunde heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt waardoor er allerlei technieken ontwikkeld zijn die ook nog eens voor iedereen bereikbaar zijn. Zo hoeft men niet meer per se pijnlijke behandelingen te ondergaan om een sterrenglimlach te hebben.

Facings, een kroon of een brug
Lelijke, scheve of gele tanden kunnen grote invloed hebben op je welzijn. Je komt onverzorgd over en dat is jammer. Ben je niet tevreden met je gebit? Dan is een facing, kroon of brug voor je tanden een oplossing. Je krijgt een nieuw, verzorgd uiterlijk dat je weer laat lachen. Een stralend witte lach!

Facings
Facings zijn van composiet (kunststof) of van porselein. Porseleinen facings verkleuren minder snel en blijven langer goed dan die van kunststof. Beide facings moeten bij de meeste mensen na een jaar of tien vervangen worden.

Is een porseleinen facing altijd mogelijk?
Het is niet erg dat je tand scheef staat, verkleurd is of een grote vulling heeft. Wel moet er genoeg eigen tand over zijn om als basis voor je facing te gebruiken. Is er niet genoeg over dan maken we vaak een porseleinen facing rondom je tand en noemen dat dan een kroon. Deze kroon is dan helemaal keramisch. Er wordt geen metaal gebruikt en je ziet later dan ook geen zwarte randjes.

Wat zijn de kosten?
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de mondzorgtarieven voor 2020 vastgesteld voor alle tandartspraktijken. De kosten van een facing zijn afhankelijk van uw keuze voor composiet of porselein. Overleg met uw tandarts wat de kosten in uw specifieke geval zijn.
Tandarts Willem Lely heeft zich helemaal toegelegd op het volledig opknappen van het gebit. Mooie tanden maken is zijn passie. Daar waar de huistandarts het niet meer aandurft, of het niet ziet zitten, begint Willem Lely! Zie het maar als een aanvulling op de algemene tandarts.
Wilt u weten of cosmetische tandheelkunde voor u de oplossing is?
Klik op onderstaande specialist voor het maken van een afspraak voor advies.


Tandarts C.W. Lely

  Telefonische afspraak
  Laat uw gegevens achter

Wat is een facing?
Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Met cosmetische tandheelkunde kan een slecht gebit volledig worden opgeknapt. Verkeert het gebit in een hele slechte staat, dan kan er niet altijd een facing over de tanden geplaatst worden. Daarom maakt tandarts Willem Lely, niet alleen facing tanden, maar ook kronen en bruggen van porselein.

Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?
  1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  2. Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Wat is een brug?
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgesleten tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel 'dummy' genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?
  1. om beter te kunnen kauwen
  2. ter verbetering van het uiterlijk
  3. om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Welke soorten bruggen zijn er?
Gewone brug
Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.

Vrij-eindigende brug
Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Etsbrug
Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?
Porselein
Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

Metaal-porselein
Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Metaal
Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.
Door een val zijn twee tanden gebroken


Nog dezelfde dag zijn de tanden met composiet hersteld
De tanden zijn verkleurd en staan niet mooi op een rij


De facing van composiet heeft zowel de kleur als de stand van de tanden verbeterd
Tandartsenpraktijk Hollands Spoor
Stationsweg 107 1e etage
2515BL Den Haag

Tandarts P. Grewe
(070) 3800910
Tandarts C.W. Lely
(070) 3803100
Tandarts D.R. Kösters
(070) 3802891

info@tandartsenpraktijk-denhaag.nl© 2013-2020 | Beheer | Privacy Verklaring

Design Webart Creations