terug naar behandelingen

Endodontologie

Wortelkanaalbehandeling

Ontstoken tandweefsel geneest niet meer
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?
Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?
Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.
Bij tandartsenpartijk Hollands Spoor maakt de tandarts gebruik van een microscoop.

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) 'levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling?
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de mondzorgtarieven 2020 vastgesteld voor alle tandartspraktijken. De kosten van de behandeling zijn onder andere afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat behandeld wordt en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
Vraag uw tandarts van te voren om een begroting te maken.
Tandarts Derk Kösters is gespecialiseerd in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Hij gebruikt tijdens dit precisiewerk een operatiemicroscoop. Moeilijke zenuwbehandelingen kunnen zo ook kwalitatief goed gebeuren. En zo kan de behandelaar bijzondere pijnklachten verhelpen. Met behulp van de microscoop merkt hij barsten sneller op en komen onnodige behandelingen minder voor.
Meer weten over wortelkanaalbehandelingen?
Maak een afspraak met onze specialist voor advies.


Tandarts D.R. Kösters

  Telefonische afspraak
  Laat uw gegevens achterEen gezonde kies


Een ontstoken kies
1. De kies is opengemaakt
2. De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje


3. Wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is voorzien van een vulling
4. Geruime tijd later is de ontsteking verdwenenTandartsenpraktijk Hollands Spoor
Stationsweg 107 1e etage
2515BL Den Haag

Tandarts P. Grewe
(070) 3800910
Tandarts C.W. Lely
(070) 3803100
Tandarts D.R. Kösters
(070) 3802891

info@tandartsenpraktijk-denhaag.nl© 2013-2020 | Beheer | Privacy Verklaring

Design Webart Creations