terug naar behandelingen

Implantaten

Implantaten zijn voor iedereen die één of zelfs alle tanden en kiezen missen en weer ongehinderd willen kunnen lachen, praten en eten. Leeftijd speelt hierbij een minimale rol, omdat implantaten zelfs op hoge leeftijd nog goed toepasbaar zijn. Dankzij de vernieuwingen en ontwikkelingen op het gebied van implantologie worden de bestaande criteria om in aanmerking te komen voor implantaten steeds verder verruimd. Zo kunnen steeds meer mensen in aanraking komen voor implantaten.

Wat is een implantaat?
Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

Het plaatsen van een implantaat
De tandarts brengt de implantaten in en zal de volgende stappen volgen:
 1. eerst krijgt u een plaatselijke verdoving rond de plaats waar het implantaat komt
 2. daarna wordt het tandvlees op de plek waar het implantaat moet komen losgemaakt, zodat het kaakbot zichtbaar wordt
 3. dan wordt een gaatje in het kaakbot geboord
 4. daarin wordt het implantaat geschroefd of getikt
 5. het tandvlees wordt vervolgens gehecht

Het implantaat wordt na het inbrengen helemaal onder het tandvlees opgesloten. Het tandvlees wordt bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese opnieuw opengemaakt.

Voor wie is een implantaat?
In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:
 • u moet voldoende kaakbot hebben voor de verankering van implantaten
 • uw kaakbot moet gezond zijn
 • het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Als dat niet het geval is wordt dat eerst behandeld
 • u moet bereid zijn de aangebrachte voorzieningen goed te onderhouden

Tandartsen van tandartsenpraktijk Hollands Spoor beoordelen aan de hand van röntgenfoto’s of u voldoende kaakbot heeft en of het gezond is. Tegenwoordig is het mogelijk nieuw kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig bot is. Uit onderzoek blijkt dat de tienjaarsoverleving van implantaten tussen de 90 en 95% ligt.
N.B. Roken en bovenmatig alcoholgebruik hebben een zeer nadelige invloed op het succes van de behandeling.

Wat kost een implantaat?
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de mondzorgtarieven voor 2019 vastgesteld voor alle tandartspraktijken. De kosten van de behandeling zijn allereerst afhankelijk van hoeveel implantaten u nodig heeft, welk soort implantaat er gebruikt wordt en of er op het implantaat een kroon, brug of klikgebit gemaakt wordt. Wat de kosten voor u precies zijn kunt u het beste bespreken met uw implantoloog. Bekijk hier de door de NZa bepaalde tarieven voor 2019. Naast het behandeltarief voor een implantaat worden er techniek/materiaalkosten in rekening gebracht.
In onze praktijk is een specialist aanwezig op het gebied van implantologie. Tandarts Ebel-Jan Hennus is erkend 'tandarts-implantoloog' en als zodanig ingeschreven in het register van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI). Met meer dan 25 jaar ervaring heeft hij diepgaande kennis op het gebied van implantologie.
Benieuwd of een implantaat voor u de oplossing is?
Klik op onderstaande specialist en maak een afspraak voor advies.
Tandarts/implantoloog E.J. Hennus

  Telefonische afspraak
  Laat uw gegevens achter
Wanneer worden implantaten toegepast?
 • Bij het ontbreken van één tand of kies. De tandarts plaatst op het implantaat een kroon van metaal of keramiek.
 • Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen. De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien. Een brug is een voor de patiënt niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.
 • Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan op implantaten (meestal twee) een overkappingsprothese worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt.


Nazorg bij implantaten
Een goede en dagelijkse mondhygiëne en regelmatige controle door de tandarts en mondhygiënist zijn noodzakelijk nadat uw implantaat is geplaatst. De tandarts geeft aan wanneer hij u wil terugzien voor controle. Er wordt dan aandacht besteedt aan:
 • de gezondheid van uw tandvlees
 • de situatie van het kaakbot rondom uw implantaten
 • slijtage van de kroon, brug of prothese

Eén tand is vervangen door een implantaat en een kroon


Drie kiezen zijn vervangen door twee implantaten voorzien van een brug


Eén brug op zes implantaten


Twee met elkaar verbonden implantaten dienen als verankering voor de overkappingsprothese


Een implantaat vervangt een afwezige tandwortelBekijk de film over het plaatsen van implantatenTandartsenpraktijk Hollands Spoor
Stationsweg 107 1e etage
2515BL Den Haag

Tandarts P. Grewe
(070) 3800910
Tandarts C.W. Lely
(070) 3803100
Tandarts D.R. Kösters
(070) 3802891

info@tandartsenpraktijk-denhaag.nl© 2013-2019 | Beheer | Privacy Verklaring

Design Webart Creations